nl en
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Antiquariaat A.G. van der Steur is opgericht door Ab van der Steur. Ab is helaas eind 2012 overleden. Hij berichtte over het antiquariaat als volgt:
"In 1974 nam ik de omvangrijke handbibliotheek en de handelsvoorraad over van het laatste particuliere genealogisch-heraldische bureau in Nederland dat nog werkte in de traditie van Vorsterman van Oyen en Van Epen: het Bureau Gerard Halwasse in 's-Gravenhage. Dit betrof duizenden prenten, boeken, pamfletten en periodieken met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis, topografie, genealogie en heraldiek: boeken, brochures en overdrukken betreffende Nederlandse personen en families, portretten, familiewapens, manuscripten, etc.

In de jaren die volgden (1975-1988) opereerde het antiquariaat als een verzendantiquariaat vanuit ons woonhuis aan de Nieuwe Gracht, door middel van gestencilde catalogi met onderwerpen als Nederlandse genealogie en topografie van diverse specifieke regio's binnen Nederland. Het assortiment van het antiquariaat werd in die jaren verder uitgebreid door aankopen uit nalatenschappen van historici, genealogen en archivarissen. In deze periode ontwikkelde zich binnen ons antiquariaat ook een nieuwe specialisatie: de Old Master Prints, prenten gemaakt door Nederlandse kunstenaars uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, in uiteenlopende grafische technieken. Deze prenten sloten goed aan bij de collectie topografie, historieprenten en portretprenten die het antiquariaat al in voorraad had.
In 1989 besloten wij een 'open winkel' te starten op de eerste, tweede en derde etage van de panden Kruisstraat 3 en 5, waar boekenliefhebbers op het gebied van de Nederlandse geschiedenis, genealogie & heraldiek terecht konden. Daarnaast ging het antiquariaat deelnemen aan de Nederlandse Antiquarenbeurs die toen jaarlijks in Haarlem werd georganiseerd en aan de International Antiquarian Book & Print Fair in Amsterdam.

In de loop van de jaren groeide het antiquariaat gestaag, zowel wat betreft de beschikbare winkelruimte als wat betreft de omvang en breedte van het assortiment. Ook werden steeds vaker gedrukte catalogi uitgegeven met genealogische boeken, maar ook met manuscripten en documenten betreffende personen, families en plaatsen, Old Master Prints en diverse meer specifieke onderwerpen. Voorbeelden hiervan waren onder meer de catalogi met betrekking tot de geschiedenis van het toneel en die op het gebied van de natuurlijke historie.
Meer en meer is het antiquariaat zich de laatste jaren gaan richten op oude en bijzondere boekwerken en prenten. Eind jaren '90 deed ook de computer zijn intrede in het antiquariaat, waarmee zowel aan de kant van de inkoop als de verkoop van boeken efficienter gewerkt kan worden.
Door gerichte inkopen op veilingen in binnen- en buitenland, bij collega-antiquaren en door de aankopen van (delen van) particuliere bibliotheken, hebben wij een aantal collecties kunnen opbouwen die in de loop van de jaren in catalogi zullen worden beschreven. Wij worden bij dat beschrijven geholpen door twee vrijwilligers: Paul Kouwenberg die de 18e-19e-eeuwse literatuur voor zijn rekening neemt en Bert Biere die de old-master-prints voor de website gereed maakt. Gespecialiseerde catalogi die de laatste jaren zijn verschenen betreffen o.a. Nederlandse literatuur en lektuur 1700-1880, Gelegenheidsgedichten, Reizen door Nederland, Romeyn de Hooghe en Vlaggen."

Thans wordt het antiquariaat voortgezet door zijn kinderen Ard en Arine van der Steur. Zij worden daadkrachtig bijgestaan door Hugo Rijpma, Anna Bianco, Sanne Hansler, Lynn Plagmeijer en vele vrijwilligers.
De winkel aan de kruisstraat 3 te Haarlem is iedere zaterdag geopend en verder op afspraak.
Zie voor de prenten de nieuwe webshop www.antiquariaatvandersteur.nl en voor het algemene aanbod www.vandersteur.nl.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.